top of page

OVER FRED DIKS

Fred Diks werd op 1 juli 1955 geboren in het Achterhoekse Gaanderen. Als kind had hij drie grote wensen. Hij wilde graag meester, sportjournalist en schrijver worden. Al zijn dromen kwamen uit.

Hij is al zijn hele leven dol op voetbal. Fred woont in Hengelo Gelderland en heeft als gediplomeerde voetbaltrainer meer dan 25 jaar diverse clubs in Oost-Nederland getraind.

Verder gaat hij elk weekend voor dagblad De Gelderlander op pad. Hij bezoekt vanaf 1984 regionale voetbalwedstrijden en maakt een verslag voor in de krant. Ook houdt hij regelmatig interviews met voetballers.

Fred Diks - kinderboekenschrijver.jpeg

Fred de schrijver

In 2003 verscheen zijn eerste boek Koen Kampioen. Van de Koen Kampioen-serie, die al uit meer dan dertig titels bestaat, zijn al meer dan 750.000 boeken verkocht.

Er zijn boeken voor 7+ en 9+. Verder zijn er diverse luisterboeken van Koen Kampioen en boeken in het lettertype dyslexie. Zijn eerste boek verscheen zelfs in het brailleschrift.In 2012 kwam er een achtdelige televisieserie over Koen Kampioen.

Fred de onderwijzer

Fred Diks was jarenlang onderwijzer. Hij gaf 35 jaar lang les aan daltonbasisschool De Leer in Hengelo. Van 2011 t/m 2017 was hij een invalleerkracht bij het PON. In de provincies Gelderland en Overijssel viel hij in op basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs.

IMG_00000281.jpg

Koen Kampioen werd zelfs zo beroemd dat het Achterhoeks Bureau voor Toerisme in Hengelo Gelderland een pad naar hem heeft genoemd: het Koen Kampioen-pad. In 2004 werd dat pad bij ijsboerderij ’t Riefel geopend door negenvoudig international Youri Mulder. Vanaf juni 2015 is er de Koen Kampioen-route bij de Hengelose camping Kom-es-an. Je krijgt er via een app informatie over de natuur, er wordt een Koen Kampioen-verhaal voorgelezen en je kunt er tien verschillende voetbalspellen doen met je vrienden en vriendinnen.

Net als de Koen Kampioen-serie gaat ook Het Allesboek over Voetbal over zijn favoriete sport.

Fred voelde zich vereerd toen Kluitman hem op een dag belde met de vraag of hij boeken voor de nieuwe Kameleon-Junior serie wilde gaan schrijven. Temeer omdat hij vroeger alle zestig  Kameleon-boeken heeft gelezen, die door H. de Roos waren geschreven.
Fred ging eerst een dag naar Friesland. Daar bezocht hij het Kameleon-dorp in Terherne. Toen hij met Gerben Zonderland over de Friese meren voer, wist hij het zeker. Hij schreef acht Kameleon-boeken bestemd voor kinderen vanaf zeven jaar. In de serie voor oudere kinderen schreef hij deel 64 t/m 66. De Kameleon scoort (deel 64) kwam tot stand na een samenwerking met SC Heerenveen.

 

Fred is verder trots op zijn serie Voetbalsterren, van pupil tot prof. Hij maakte de vijf boeken samen met Klaas-Jan Huntelaar, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Demi de Zeeuw en John Heitinga. In die serie vertellen voetbalprofs over hun ontwikkeling van pupil bij de amateurs tot speler van het Nederlands Elftal. In 2014 verscheen de trilogie over Arjen Robben. De Stichting Lezen en Schrijven, FC Groningen in de Maatschappij en uitgever Kluitman werkten samen in een uniek project. Arjen Robben werkte mee, zodat er meer aandacht voor laaggeletterdheid zou komen. In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven. Bijna duizend schoolkinderen mochten verhalen schrijven over Arjen Robben. Ze werden hierin begeleid door onder meer de moeder van Arjen en Fred. Hij maakte er drie boekjes van. Je kunt bij de boekjes een app downloaden, zodat je filmpjes en foto’s van Arjen Robben krijgt te zien, evenals het gesproken voorwoord van prinses Laurentien. De boeken zijn een groot succes en hebben wekenlang in de bestsellerlijsten gestaan. 

 

Dat Fred ook over andere zaken kan schrijven dan voetbal laat hij zien in de serie over James Blond. James Blond in actie en James Blond en de vermiste rapper zijn de eerste twee delen uit de detectiveserie voor kids vanaf 8 jaar.

 

Het gezin
De familie Diks bestaat uit Fred en Miranda. Zij zijn de apetrotse ouders van vier kinderen, Ydwine, Aukje, Alle en Renske. Inmiddels is Fred de opa van Dejua, Yehdu, Zhé, Nimh, Oodi, Max, Oliver, Sophie, Moos, Sylvie, Mase en Joaz. Hij heeft dus twaalf kleinkinderen.

 

De boekenseries
Koen Kampioen is de bekendste serie. Daarnaast schreef hij onder meer Kameleon junior-boeken, de klas van meester Bas en de serie Voetbalsterren van Pupil tot Prof. Die serie maakte hij samen met de (ex-)voetbalinternationals Klaas-Jan Huntelaar, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, John Heitinga en Demy de Zeeuw. Fred deed veel research en interviewde ook familieleden, jeugdtrainers en zelfs vroegere meesters en juffen van de voetbalsterren. Voor zijn uitgebreide interviews reisde Fred zelfs naar Madrid af. Mede dankzij de openheid van de voetbalsterren zijn het erg mooie boeken geworden.

 

Koen Kampioen
In 2003 kwam het eerste boek over Koen Kampioen uit. Nu zijn er al meer dan twintig Koen Kampioen-boeken verschenen. Boeken voor jonge en oudere kinderen, maar ook luisterboeken, meeleescd’s en zelfs een Koen Kampioen-boek in brailleschrift voor blinde kinderen. Diverse titels zijn ook uitgegeven in het lettertype dyslexie.

Koen Kampioen-dorp. In 2012 werd Freds woonplaats Hengelo Gelderland omgedoopt tot Koen Kampioen-dorp. Dit naar aanleiding van de tv-serie die over Koen werd gemaakt.

 

TV-serie
Van Koen Kampioen werd zelfs een televisieserie gemaakt. Regisseur Annemarie Mooren ging in samenwerking met Omroep Gelderland op zoek naar de hoofdrolspelers voor Koen Kampioen. Aangezien de verhalen van Koen zijn gebaseerd op de avonturen van Freds zoon Alle, werden de opnames bij diens voetbalclub Pax in Hengelo Gelderland gemaakt. De achtdelige tv-serie werd in 2012 uitgezonden door de AVRO. De kijkcijfers waren hoog zodat de voetbalserie heel vaak werd herhaald. De TV-serie was niet alleen in Nederland te zien maar ook in België, Duitsland, Zweden, Krotië, Slovenië en Finland.

 

Arjen Robben
In 2015 maakte Fred een trilogie met wereldster Arjen Robben. Alle drie boeken werden grote successen en stonden wekenlang hoog in de bestsellerlijsten. Het project met de beste voetballer van Nederland kwam tot stand in samenwerking met de Stichting Lezen en Schrijven, FC Groningen in de Maatschappij en uitgever Kluitman.

 

Prijzen
De kinderen van de (voormalige) gemeente Hengelo kozen Koen Kampioen in 2004 uit tot hun favoriete kinderboek. Drie keer werd een Koen Kampioen-boek getipt door de Nederlandse Kinderjury. Koen Kampioen Eerste Interland, Koen Kampioen is jarig en Koen Kampioen Samen Sterk. Fred is er trots op dat er van de Koen Kampioen-serie al meer dan 400.000 boeken zijn verkocht. Het is de populairste voetbalserie van Nederland. En een teken dat heel veel kinderen Koen Kampioen erg leuk vinden.

 

Aruba
Fred werd in 2013 uitgenodigd door de Biblioteca Nacional van Aruba om naar het tropische eiland te komen voor lezingen. Hij gaf daar twintig lezingen op diverse scholen. Het verbaasde Fred dat er op 8.000 kilometer afstand van Nederland veel kids waren die dol zijn op Koen Kampioen.

bottom of page